Maandag 15 Juni 2020 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Heel wat Vlamingen zetten nooit een mondmasker op, Maggie De Block is kwaad: "Jullie gedragen je onverantwoordelijk"

Heel wat Vlamingen zetten nooit een mondmasker op, Maggie De Block is kwaad:

Uit een enquête van Het Belang van Limburg blijkt dat liefst 1 op 3 Vlamingen nooit een mondmasker dragen. Politici en wetenschappers vragen nochtans met aandrang om dat wel te doen op drukke plaatsen, zoals in supermarkten.

"In deze fase van de coronacrisis gedraagt die 32 procent, die nooit een mondmasker draagt, zich onverantwoordelijk”, reageert Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block in de krant. Ze vraagt ook aan de mensen om anderen aan te spreken op hun gedrag. "Als er dan zijn die er de kantjes aflopen, spreek die mensen dan aan. Oefen sociale controle uit.”

Opmerkelijk is wel dat bijna zeven op de tien Vlamingen voorstander is om mondmaskers verplicht te maken. In Spanje is dat bijvoorbeeld al het geval. Daar blijft het verplicht tot er een vaccin is tegen het coronavirus. Vrouwen dragen overigens vaker een mondmasker dan mannen. 37 procent van de mannen zegt nooit een te dragen, bij vrouwen is dat 27 procent.

Geen verplichting

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke benadrukt dat mondmaskers voorlopig niet worden verplicht. Hij en andere politici zijn er geen voorstander van. “Mondmaskers nu verplichten is nu niet de keuze die we maken", klinkt het bij Beke, die het in de toekomst wel niet uitsluit.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maggie De Block  I  coronavirus  I  mondmasker