Zeer onrustwekkend: Heel veel mensen met milde vorm van coronavirus hebben maanden later nu deze klachten Royalty
Royalty

Zeer onrustwekkend: Heel veel mensen met milde vorm van coronavirus hebben maanden later nu deze klachten

Zeer onrustwekkend: Heel veel mensen met milde vorm van coronavirus hebben maanden later nu deze klachten

Heel wat mensen die besmet zijn geweest met Covid-19 ondervinden drie maanden later nog steeds ernstige klachten, zoals kortademigheid, druk op de borst en hoofd-of spierpijn. Liefst 9 op de 10 patiënten geven aan last te hebben met de dagdagelijkse dingen. 65 procent vreest zelfs niet helemaal meer te herstellen.

De cijfers komen uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt, kenniscentrum CIRO, Universiteit Maastricht en het Nederlandse Longfonds. De mensen die besmet waren, liepen slechts een milde vorm van het coronavirus op. Toch krijgen ze nu nog steeds af te rekenen met klachten. 83 procent geeft aan dat ze voor de coronabesmettingen in goede gezondheid waren.

"Dit toont aan dat een coronabesmetting nog lang gevolgen kan hebben op de gezondheid. Meer dan zeven op de tien ondervraagden heeft zelfs problemen met wandelen”, zeggen prof. dr. Martijn Spruit (UHasselt/CIRO/UMaastricht) en prof. dr. Chris Burtin (UHasselt). “Deze resultaten zijn verbijsterend. Zeker als je weet dat het hier allemaal gaat om personen die niet in het ziekenhuis zijn beland na de coronabesmetting.”

De onderzoekers bevroegen 214 Vlamingen die geveld werden door het coronavirus, maar niet opgenomen werden in het ziekenhuis.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws