Woensdag 24 Juni 2020 - 14:21   I   Bron: VTM NIEUWS  I   door Redactie

Sociale bubbel wordt uitgebreid naar 15 personen, mondmaskers worden niet verplicht: "Dit kan veranderen bij een tweede golf"

Sociale bubbel wordt uitgebreid naar 15 personen, mondmaskers worden niet verplicht:

De sociale bubbel zal uitgebreid worden van tien naar vijftien. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. De mondmaskers worden in winkels niet verplicht.

Premier Sophie Wilmès benadrukte dat het niet het moment is om de coronamaatregelen te negeren. "We zijn geschrokken van de geïmproviseerde bijeenkomsten van afgelopen zaterdag. We zijn nog niet klaar met het coronavirus. Er zijn steeds minder regels, maar ze moeten wel nageleefd worden", zei ze.

Dit wijzigt vanaf 1 juli

- Nauwere contacten mogen voortaan met 15 personen. Bij iets in groep doen geldt ook een maximum van 15 personen.

- Zwembaden, welnesscentra, pretparken, binnenspeeltuinen, theater, bioscopen, casino's, congroeszalen, receptie-en feestzalen (met een limiet van 50 personen) mogen opengaan. Op voorwaarde dat ze de protocollen toepassen. Activiteiten gelinkt aan het nachtleven, zoals nachtclubs en massa-evenementen kunnen nog niet doorgaan.

- Voor evenementen op regelmatige basis, zoals theaters en bioscopen, worden protocollen opgesteld samen met de bevoegde ministers en de expertengroep GEES.

- Voor alle evenementen geldt een capciteitslimiet van 200 personen binnen en 400 personen buiten. Het maximale aantal deelnemers in de buitenlucht zal ook gelden voor manifestaties. Daar moet ook altijd een toelating voor worden aangevraagd.

- Je mag naar de winkel gaan met mensen uit je contactbubbel. Je hoeft dus niet meer alleen gaan winkelen en je aan de tijdslimiet aan houden. Er is geen beperking meer voor de markten wat het aantal kramen betreft.

Mondmaskers

Er komt voorlopig geen verplichting op mondmaskers. "De procedure en de regels moeten nog altijd strikt nageleefd worden. Daarvoor dienen protocollen. De bedoeling blijft om onze vrijheid te garanderen terwijl onze bevolking beschermd wordt. Er wordt een procedure opgesteld om een eventuele tweede golf te bestrijden. Dan zal het dragen van een mondmasker in drukke, openbare ruimtes verplicht kunnen worden", benadrukt Wilmès.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Nationale Veiligheidsraad  I  coronavirus  I  n365