"Als het publiek bij indoor evenementen zonder mondmasker komt, neemt Covid-19 gigantische proporties aan in België" Royalty
Royalty

"Als het publiek bij indoor evenementen zonder mondmasker komt, neemt Covid-19 gigantische proporties aan in België"

"Als het publiek bij indoor evenementen zonder mondmasker komt, neemt Covid-19 gigantische proporties aan in België"

In België heeft slechts 5 tot 10 procent van de Belgen antilichamen tegen het coronavirus. In het Oostenrijkse skidorpje Ischl is dat liefst 40 procent van de bevolking. Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) waarschuwt voor gelegenheden zoals de après-ski of andere indoorevenementen. Die zijn gevaarlijk.

"In Ischl hebben ze echt een uitbraak gehad waar een groot deel van de bevolking blootgesteld is geweest aan het virus. Dit is natuurlijk een bewijs dat er heel wat circulatie geweest is. Heel wat van die mensen weten zelfs niet dat ze het hebben doorgemaakt. Dat is ook interessant. Een deel van de mensen maakt Covid-19 door zonder er iets van op te merken. Bij de volwassen bevolking zal dat makkelijk 30 of 40 procent zijn", legt Van Damme uit bij Radio 1.

Waarschuwing

Van Damme ziet hier ook een belangrijke waarschuwing in. "Het illustreert dat het virus in ideale omstandigheden, zoals een après-ski, zich heel makkelijk kan verspreiden. Dat neemt dan gigantische proporties aan en dat is indrukwekkend. We moeten dat ook in België voor ogen houden. We moeten beseffen dat als bij indoor evenementen van 200 of 400 mensen in augustus het publiek zonder mondmasker komt, dat het ook hier gaat gebeuren. Dat is niet om mensen bang te maken, maar dat is de realiteit. We zien dat links en rechts in Europa", aldus Van Damme.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws