Dinsdag 30 Juni 2020 - 07:06   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Koning Filip betuigt spijt, maar verontschuldigt zich niet aan Congo (en daar heeft hij een goeie reden voor)

Koning Filip betuigt spijt, maar verontschuldigt zich niet aan Congo (en daar heeft hij een goeie reden voor)

Koning Filip heeft in een brief zijn spijt betuigd aan president Félix Tshisekedi, naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Belangrijk hierbij is dat Filip zich niet verontschuldig heeft.

"Deze geschiedenis bestaat uit gemeenschappelijke verwezenlijkingen, maar ook uit pijnlijke episoden", citeert De Morgen onder meer de brief. "Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht. Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden."

De brief is een persoonlijk initiatief van de koning, maar wel gedekt door de federale regering. Hij heeft dus spijt van het koloniale verleden van België, maar verontschuldigen doet Filip zich niet. Wellicht is het nog te vroeg voor excuses. Officiële excuses kunnen immers ook leiden tot een eis van Congo voor herstelbetalingen en dus zouden de gevolgen meteen vele groter zijn.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Koning Filip  I  Congo  I  shownieuws