Woensdag 1 Juli 2020 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Nieuw virus ontdekt in China, Steven Van Gucht slaat alarm: "Dit kan een nieuwe pandemie worden"

Nieuw virus ontdekt in China, Steven Van Gucht slaat alarm:

We zitten nog volop in de coronapandemie, maar in China is al een nieuw virus opgedoken waarover men zich zorgen maakt. Het gaat om varkensgriep die makkelijk over kan springen naar mensen.Viroloog Steven Van Gucht is op zijn hoede.

Van Gucht noemt G4, zoals het virus wordt genoemd, in Het Nieuwsblad een “ernstige kandidaat” om een toekomstige pandemie te worden. “Van de mensen die in China met varkens werken, heeft al 10 procent antistoffen tegen het virus”, zegt Van Gucht. “Dat betekent dat het gemakkelijk overspringt van varken naar mens. Het is dus vrij besmettelijk.”

Dat we nu volop in een pandemie zitten, wil volgens Van Gucht niks zeggen. “Zo’n pandemie komt om de twintig jaar voor, maar dat is een gemiddelde: we weten dat het ook volgend jaar al kan. Het is dus zeker niet zo dat we nu voor een tijdje veilig zijn.”

Voorsprong

Er is echter ook goed nieuws. “Omdat het nu op onze radar staat, hebben we wel een voorsprong”, zegt Van Gucht. “Een vaccin tegen griep heb je op zes maanden, want we hebben al veel capaciteit om vaccins te maken door de seizoensgriep. Bij een coronavirus kan dat veel langer duren dan bij een griepvirus.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus  I  varkensgriep