Woensdag 1 Juli 2020 - 17:00   I   Foto: VTM  I   door Redactie

Marc Van Ranst vreest voor nieuwe lockdown: "Ik ben niet optimistisch"

Marc Van Ranst vreest voor nieuwe lockdown:

Zijn we klaar voor een tweede golf van het coronavirus in ons land? Als we viroloog Marc Van Ranst mogen geloven toch niet echt.

“Ik ben niet optimistisch dat we een tweede lockdown kunnen vermijden. Zeker de contact-tracing, dat moet sneller en beter, nu is dat onvoldoende", zegt Van Ranst aan VRT NWS.

Volgens Van Ranst missen we iets als “epidemiedetectives”. Contactopsporing is een ding, maar er moeten ook verbanden gelegd kunnen worden. Dat kunnen zo'n dedectives doen. Daarnaast zouden er ook mobiele inspectieteams moeten komen, die lokale zorgverleners bijstaan als er een crisis uitbreekt.

“Het gaat allemaal te traag”, zegt Van Ranst. “Je kunt toch de beschikbare artsen gezondheidsinspecteur ad interim maken? Je moet er gewoon voor zorgen dat die mensen goesting krijgen, en ze genoeg betalen. Want het is een cruciaal element. Dit is een knelpuntberoep.”

Griep

Bovendien kan de tweede coronagolf samenvallen met de griep. "Het is zeker niet uitgesloten dat het gebeurt en dan krijg je de perfecte storm. Zoals we er nog nooit een hebben meegemaakt. Het zou een zware test worden, met veel verwarring. Want iedereen met koorts of een hoestje zal denken dat hij of zij covid heeft, en moet dan getest worden."

Volgens Van Ranst zullen we dan dingen moeten doen “die we nog nooit gedaan hebben". "Dat is echt van een andere orde", klinkt het.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus