Donderdag 2 Juli 2020 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Nieuwe islamitische beweging ronselt kinderen in ons land en betekent groot gevaar voor onze samenleving

Nieuwe islamitische beweging ronselt kinderen in ons land en betekent groot gevaar voor onze samenleving

De Staatsveiligheid waarschuwt voor een sterke toename van een nieuwe stroming binnen het salafisme in ons land. Het 'madkhalitisch' vormt een bedreiging voor ons land, want het heeft een afkeer van onze democratie. De beweging richt zich voornamelijk tot kinderen.

Er wonen in ons land 1.400 tot 1.600 'sympathisanten' van het madkhalitisch salafisme. Dat blijkt uit het jaarrapport 2019 dat de Standaard kon inkijken.

Ze noemt het een “ernstige bedreiging voor onze inclusieve samenleving”. Ze vormt een voedingsbodem voor terrorisme in ons land, maar ook het is ook een bedreiging omwille van de “totalitaire, racistische en antidemocratische aard”.

Wat is madkhalitisch salafisme?

Madkhalitisch salafisme dook voor het eerst op in de jaren 90 in Saudi-Arabië. Het heeft heel wat kenmerken van andere vormen van salafisme. Bijvoorbeeld om alle aspecten van het leven van moslims te regelen volgens de islamitsische wet.

Madkhalisten wijzen wel elke vorm van terrorisme af. Toch betekent dit niet dat ze geweld en de jihad afzweren. Volgens het rapport van de Staatsveiligheid hanteren ze "een extremistisch discours dat een gunstige voedings­bodem vormt voor een gewelddadige radicalisering”.

Lessen

De motivatie is groot binnen de groep. Er worden lessen online aangeboden en aanhangers organiseren die ook in islamitische centra en moskeeën.

De teksten zijn te vinden in twee landstalen. Volgens Staatsveiligheid is dat een verklaring waarom de beweging zoveel aantrekkingskracht heeft. De bekeringslessen richt zich ook op kinderen, met Arabische les en stages.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Salafisme  I  islam