Donderdag 2 Juli 2020 - 12:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Zo zal een tweede lockdown verlopen: Horeca zal snel weer sluiten

Zo zal een tweede lockdown verlopen: Horeca zal snel weer sluiten

Marc Van Ranst is "niet optimistisch" over de kansen om een tweede lockdown te vermijden. Hoe zal zo'n tweede lockdown er dan uitzien? Die kan bijvoorbeeld ook lokaal gebeuren. Steven Van Gucht schept er meer duidelijkheid over in een gesprek met VRT NWS.

Hoewel Van Ranst vreest voor een algemene lockdown, wil Van Gucht eerder inzetten op een lokale lockdown. Hij verwijst dan naar voorbeelden in Duitsland of in de Engelse stad Leicester. Ook in de Portugese hoofdstad Lissabon volgde een lokale lockdown na een opstoot van besmettingen.

Lokaal ingrijpen

"We moeten vooral zorgen dat er geen tweede lockdown over het hele grondgebied komt, en dat we snel en lokaal ingrijpen", legt Van Gucht uit. Heel concreet zou wat laatst geopend werd als eerste weer moeten sluiten. 

Dit betekent onder meer slecht nieuws voor de horeca. Cafés en restaurants zullen dan als eerste weer gesloten worden, ook evenementen zullen dan niet kunnen doorgaan.

Winkels open

Van Gucht maakt zich wel sterk dat het mogelijk moet zijn om de winkels open te houden. Bij de algemene lockdown in maart moesten de niet-essentiële winkels gesloten blijven. Dat zou dus ditmaal anders kunnen. Ook scholen zouden openblijven.

Marc Van Ranst ziet het allemaal niet zo positief in. “Ik ben niet optimistisch dat we een tweede lockdown kunnen vermijden. Zeker de contact-tracing, dat moet sneller en beter, nu is dat onvoldoende", zei hij al aan VRT NWS.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus  I  lockdown