Zaterdag 4 Juli 2020 - 11:52   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Erika Vlieghe erg geschrokken van nieuwe versoepeling van maatregel: "Dit gaat de epidemie weer op gang trekken"

Erika Vlieghe erg geschrokken van nieuwe versoepeling van maatregel:

Dansen op trouwfeesten mag weer onder bepaalde voorwaarden. De afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd, tenzij je kan dansen met mensen uit je eigen bubbel. De expertengroep GEES is hier absoluut niet over te spreken.

"Voor alle duidelijkheid: ik dans zelf ook graag. Alleen is dit nu echt niet veilig", reageert Erika Vlieghe, voorzitster van de expertengroep GEES, aan VRT NWS. "Dit zet de poort open naar trouwfeesten in oude stijl en dat is nu gevaarlijk. Ons advies was duidelijk om dit niet te doen. Dit hadden we niet voor ogen toen we een opening maakten om feesten mogelijk te maken."

"Dansen - zeker op een trouwfeest - is eigenlijk een close contact sport. Je gaat dicht tegen elkaar staan, springen, dansen, sneller ademen, enzovoort. Daarnaast gaan mensen ook luider roepen om boven de muziek uit te komen en meezingen. Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen."

Vlieghe waarschuwt voor de gevolgen: "Als één iemand op het feest besmet is zonder het te weten en hij of zij laat zich gaan op het feest, dan kan dit echt een superspreading event zijn (een evenement waar veel mensen tegelijk worden besmet, red.).  Een paringsdans kan zo een virale paringsdans worden. Wij zijn hier als maatschappij nog niet klaar voor. Als je de epidemie snel weer op gang wil trekken, moet je dit vooral doen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Erika Vlieghe  I  coronavirus