Dinsdag 18 December 2018 - 07:10   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Maggie De Block laat spierballen rollen en wil ingrijpen: Géén zacht beleid

Maggie De Block laat spierballen rollen en wil ingrijpen: Géén zacht beleid

Asielzoekers uit de Palestijnse Gazastrook worden niet meer automatisch erkend. Maggie De Block (Open Vld) speelt nu met het idee om de dossiers van reeds erkende vluchtelingen uit de regio te herbekijken en hen mogelijk terug te sturen. Ze wil zo vooral tonen dat ze géén softie is.

Tot voor kort kreeg je als Palestijn uit de Gazastrook nagenoeg altijd asiel in ons land. Op 5 december paste het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtlingen en de Staatlozen (CGVS) z'n richtlijnen echter aan, omdat de situatie in Gaza niet meer voor iedereen "precair" is. Nu wordt dossier per dossier bekeken bij de asieldienst.

Minister De Block grijpt die nieuwe richtlijn aan om te polsen of ze de vluchtelingenstatus van Palestijnen uit de Gaza kan ongedaan maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De Block schafte meteen het quotum van 50 dossiers per dag af van ex-secretaris Theo Francken toen ze de portefeuille van Asiel en Migratie overnam. 

Francken verklaarde daarop dat ze de deur openzette voor alleenstaande mannen uit de Gaza, die worden aangemoedigd door smokkelaars om asiel aan te vragen. Eind oktober stond die teller al op 1.909 aanvragen. De Palestijnen zijn na de Syriërs de gorotste groep asielzoekers van het land. Met deze ingreep hoopt De Block te laten zien dat ze geen zacht beleid wil voeren.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maggie De Block  I  Theo Francken  I  Palestijnen