Donderdag 23 Juli 2020 - 13:42   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Mondmaskers verplicht in horeca en op drukke openbare plaatsen: "Als we niet opletten, moeten we opnieuw extreem strenge maatregelen nemen"

Mondmaskers verplicht in horeca en op drukke openbare plaatsen:

Mondmaskers worden voortaan ook voor klanten verplicht in de horeca. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.

"Als we niet opletten, moeten we opnieuw extreem strenge maatregelen nemen", waarschuwt premier Sophie Wilmès. "Iedereen is verantwoordelijk in deze crisis."

"In heel het land neemt het aantal besmettingen toe, maar in sommige provincies neemt het sterker en zorgwekkender toe", klinkt het.

Als oorzaken verwijst Wilmès naar familiefeesten, huwelijken of mensen die de maatregelen minder goed opvolgen.

Fase 5 van de versoepelingen gaat niet in. Dat betekent dat er geen uitbreiding komt van het aantal mensen bij evenementen.

De sociale bubbel van 15 blijft behouden. Virologen pleitten ervoor om die te verkleinen, maar in politieke kringen klinkt het dat dit niet te controleren valt.

"Het is wel de bedoeling dat het 15 mensen per week zijn, niet per dag", benadrukt Wilmès. "Als iedereen dit strict opvolgt, kunnen we de sociale bubbels behouden."

Vanaf zaterdag 25 juli zullen mondmaskers in cafés en restaurants worden verplicht. Enkel aan tafel mogen ze af. Voorts zullen ook op drukke straten mondmaskers gedragen moeten worden.

Daarnaast zullen er contactgegevens van één iemand moeten achtergelaten worden: een e-mailadres of een telefoonnummer. Deze informatie wordt na 14 dagen vernietigd.

Het sluitingsuur van de nachtwinkels zal vervroegd worden tot 22 uur. De controles zullen verstrengd worden, ook in de horeca.

Wilmès laat weten dat burgemeesters lokale lockdowns kunnen invoeren. "Dat is ook al het geval in het buitenland", zegt ze.

Iedereen die terugkomt van op reis uit het buitenland zal - los van het land en het vervoersmiddel - 48 uur op voorhand een formulier moeten invullen.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Nationale Veiligheidsraad  I  coronavirus  I  n365