N-VA en Open VLD willen geen aanpassing van brugpensioen: "Dit is onaanvaardbaar" Politiek
Politiek

N-VA en Open VLD willen geen aanpassing van brugpensioen: "Dit is onaanvaardbaar"

N-VA en Open VLD willen geen aanpassing van brugpensioen: "Dit is onaanvaardbaar"

Regeringspartij Open VLD en ex-coalitiepartner N-VA blijven zich fors verzetten tegen de versoepeling rond het brugpensioen die de sociale partners in het loonakkoord hebben afgesproken. Ze staan lijnrecht tegenover MR en CD&V, die willen dat het akkoord integraal wordt uitgevoerd.

De regering sprak in de arbeidsdeal af om het SWT, het vroegere brugpensioen, te verstrengen. Vanaf dit jaar zou dat maar vanaf 59 jaar kunnen en vanaf volgend jaar maar op 60. Vakbonden en werkgevers hebben nu afgesproken om dat een jaar op te schuiven.

"Men gaat opnieuw 58-jarigen naar de exit sturen. Ik vraag dat de afspraken worden nagekomen”, zei Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert. Hij kreeg applaus vanop de N-VA-banken. N-VA-fractieleider Peter De Roover riep premier Charles Michel op om "als hoeder van de Zweedse erfenis” alsnog de kb’s met de in de arbeidsdeal afgesproken verstrenging te laten publiceren.

MR en CD&V willen dat het akkoord integraal wordt uitgevoerd. “Dit akkoord bij voorbaat afschieten, is het vuur opstoken, aansturen op chaos, op nieuwe stakingen en sociale onrust”, citeert Het Nieuwsblad CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer.

Realiteitszin

Premier Michel benadrukt dat het akkoord nog moet goedgekeurd worden door de achterban van de vakbonden. Bij groen licht ligt de uitvoering van het akkoord niet alleen bij de regering en het parlement, maar ook bij de sociale partners. “Ik roep op tot realiteitszin”, zei de premier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws