Marc Van Ranst ontvangt positieve signalen uit Antwerpen: "De contactopvolging loopt er nu goed" Royalty
Royalty

Marc Van Ranst ontvangt positieve signalen uit Antwerpen: "De contactopvolging loopt er nu goed"

Marc Van Ranst ontvangt positieve signalen uit Antwerpen: "De contactopvolging loopt er nu goed"

Marc Van Ranst ziet ondanks de spectaculaire stijging van besmettingen in Antwerpen ook wel iets positiefs. De contactopvolging verloopt er namelijk nu wel prima.

"Met de gouverneur en de burgemeester volgt men dit zeer nauwgezet op en rijdt men ook een aantal gaten dicht die door de contacttracing niet konden worden gedaan op een deftige manier", legt Van Ranst uit in De Ochtend op Radio 1. "Dat gebeurt nu in Antwerpen wel, dus we gaan heel wat meer gegevens hebben. Dan is het mogelijk om het beleid aan de hand van die gegevens lokaal bij te sturen."

"Wanneer het niet goed werkt, moet je het op eeen andere manier oplossen", vervolgt de viroloog. "Bij lokale besturen zit nog heel veel improvisatievermogen. Zij doen dat goed. Lokale husartsen kennen hun patiënten en burgemeesters kennen hun gemeenten. Men kan dat doen voor een kleine periode. Ze kunnen dat niet blijven doen. Maar om een gat dicht te rijden tot de contacttracing deftig werkt, lukt dat wel."

Geen vakantie

Voor gezondheidswerkers is zo'n snelle tweede golf loodzwaar. "Dit is niet het moment voor beleidsmakers of virologen om op vakantie te gaan. We weten dat het gezondheidspersoneel uit een enorm moeilijke periode komt en dat er een meilijke periode aankomt. Dat is geen goed nieuws, maar het is nu niet anders."

De voorbije dagen waren er spanningen tussen de experten en de virologen. "Dat er een beetje een spanningsveld is tussen politici en experten, dat is normaal. Dat is niet zo erg. We staan weer voor een nieuwe golf en dan heb je er heel veel baat bij om samen te werken en dat gaan we ook doen", stelt Van Ranst.

Populair

Laatste nieuws