Maandag 27 Juli 2020 - 10:20   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Janssen Pharmaceutica begint coronavaccin te testen op mensen: "In het eerste deel van volgend jaar kunnen we mogelijk al beginnen vaccineren"

Janssen Pharmaceutica begint coronavaccin te testen op mensen:

Er is gelukkig ook goed nieuws over het coronavirus. Janssen Pharmaceutica begint met het testen van het coronavaccin op mensen.

Die testen gebeuren hier bij ons en in de Verenigde Staten. Als het goed gaat, kunnen we in het voorjaar van 2021 misschien al beginnen vaccineren. Dat klinkt dus hoopvol, al zitten we nu nog in de eerste fase. Er wordt nu getest op een duizendtal mensen.

"In de volgende fase gaan veel meer mensen gerekruteerd worden. Dan gaan we kijken of het vaccin echt beschermt tegen de infectie. Dat is de zogezegde werkzaamheidsfase", legt Johan Van Hoof, hoofd van het vaccinprogramma van Janssen Pharmaceutica, uit in De Ochtend op Radio 1.

"Op basis van het aantal mensen, een klein duizend, gaan we nu wel weten of de immuunresponses die we kunnen opwekken met het vaccin in de lijn van verwachting zullen zijn", zegt Van Hoof. Dat is dus fase 1 en fase 2. Nadien komt de laatste fase.

"Fase 3 is nog steeds een klinistische studie dat beperkt wordt tot duizenden mensen. Dan gaan we na of de mensen die het vaccin gekregen hebben beschermd worden", aldus Van Hoof.

Voorjaar 2021

Zo zal er mogelijk in het voorjaar van 2021 al gevaccineerd kunnen worden. "We blijven voorzichtig optimistisch dat we tegen dan zeker een werkzaamheidssingaal hebben en dat we tegen dan kunnen starten met het vaccineren bij mensen die het het meest nodig hebben."

"We hopen allen dat er meerdere vaccins succesvol zullen zijn, dit in het licht van de nood van het groot aantal vaccins voor de wereld", zegt Van Hoof nog.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Janssen Pharmaceutica  I  Johan Van Hoof  I  n365  I  vaccin  I  coronavirus