-->

Veiligheidsraad grijpt hard in: "We willen hiermee een volledige lockdown vermijden"

Veiligheidsraad grijpt hard in:
Maandag 27 Juli 2020 - 15:58   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

De sociale bubbel wordt vanaf 29 juli voor alle burgers in ons land verkleind naar 5 personen per gezin in de komende vier weken. Kinderen onder de 12 jaar worden hierbij niet meegerekend. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Het aantal aanwezigen op evenementen wordt gehalveerd en winkelen moet opnieuw alleen gebeuren.

"Ons doel is om een volledige lockdown te vermijden en zorgen dat het school begin september een normale start kan kennen", legt premier Sophie Wilmès uit.

Dat de sociale bubbel van 15 personen per week zou sneuvelen was al duidelijk. De Veiligheidsraad verkleint die de komende maand nog naar amper 5 mensen per gezin. Met hen hoef je geen afstand houden. De bubbel moet in de komende weken steeds dezelfde zijn. 

Voorts moet u voortaan weer alleen gaan winkelen. Dat wordt de norm. Enkel met minderjarigen onder het eigen dak mogen je vergezellen of mensen die hulpbehoevend zijn. Je mag ook weer slechts maximum 30 minuten in de winkel blijven. Thuiswerken wordt ook weer sterk aangeraden waar mogelijk.

Evenementen en trouwfeesten

Daarnaast krijgt de evenementensector nog grotere klappen. In plaats van een versoepeling komt er een verstrenging. Er mogen nog 200 aanwezigen zijn bij een evenement buiten en 100 binnen. Dat is een halvering tegenover de aantallen die nu werden toegelaten.

Er komt ook een samenscholingsverbod van maximum 10 personen. Kinderen tot 12 jaar worden er niet bij meegerekend. Familiebijeenkomsten of recepties worden dus beperkt tot tien personen. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor zomerkampen.

Er mogen bij trouwfeesten nog maximaal 100 gasten aanwezig zijn op de ceremonie en nog 10 mensen op de receptie.

Het registratierecht in de horeca wordt ookitgebreid naar onder meer sportlessen en welnesscentra.

Antwerpen

De premier heeft de lokale besturen ook aangemaand om krachtige maatregelen te nemen waar er brandhaarden zijn. Antwerpen zal bijvoorbeeld nog strengere maatregelen moeten nemen.

TAGS  I  Nationale Veiligheidsraad  I  coronavirus  I  n365