Donderdag 30 Juli 2020 - 12:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

"Het aantal besmettingen moet naar nul en nadien moeten de grenzen dicht"

We hebben amper rustpauze gehad of de tweede coronagolf is al in ons land. Dit is een scenario dat we bij een nieuwe golf moeten vermijden, zo stelt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven).

Molenberghs verwijst naar Finland, Cuba en Nieuw-Zeeland. Zij hebben hun curve afgebroken tot er nog nul gevallen waren. Van zodra er dan een besmetting is, grijpen die landen meteen in. "Tracing, isoleren en dan is het weer voorbij. In zo’n systeem kan je een vrij normaal leven leiden zonder de curve weer omhoog te laten schieten naar een nieuwe piek", legt Molenberghs uit in Het Laatste Nieuws.

Molenberghs wil daarom in ons land ook naar nul gaan en de grenzen sluiten. Volgens hem is dat niet helemaal onmogelijk. "Als je een zone creëert - laten we zeggen Schengen - waar we de afspraak maken om de curve af te breken tot de grond, dan is contact daarbinnen nadien oké. Zo maken we van Schengen eigenlijk ‘een soort China’. Dat is de enige manier om op een vrij comfortabele manier te leven", aldus Molenberghs.

TAGS  I  Geert Molenberghs  I  coronavirus  I  n365