Zaterdag 1 Augustus 2020 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Dragen van mondmaskers veroorzaakt klachten bij mensen

Dragen van mondmaskers veroorzaakt klachten bij mensen

Het dragen van een mondmasker kan voor hinder zorgen. Zeker bij heel warm weer, zoals gisteren. Longarts Johan Clukers bevestigt dat tegenover Radio 1.

"Het dragen van een mondmasker vraagt wel wat van mensen. Zeker nu met de hitte is het niet altijd even evident voor bijvoorbeeld de verplegers. Als je het niet gewoon bent om te dragen, is dat soms vervelend", zegt Clukers.

"Wanneer je een mondmasker draagt, kan dat een gevoel van beklemming geven en een gevoel van kortademigheid. Hoe beter je mondmasker afsluit, hoe minder lucht erdoor kan."

Hyperventilatie

"Mensen hebben niet graag een masker op hun gezicht", vervolgt Clukers." Als je een beklemmend gevoel krijgt, ga je onbewust sneller ademen. Dat noemen we een vlucht- of vechtrespons. Dat doe je soms onbewust."

"Door het sneller ademen, dat noemen we hyperventileren, kan je opnieuw meer klachten krijgen en meer benauwdheid. Dat is een vicieuze cirkel die zich versterkt. Dat is iets om je bewust van te zijn. Dat heb je sowieso meer als het warm weer is."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Mondmasker  I  n365