Zondag 2 Augustus 2020 - 12:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

"Het vaccin tegen het coronavirus moet niet verplicht worden gemaakt"

WHO-directeur Hans Kluge verwacht niet dat er dit jaar nog een vaccin tegen het coronavirus op de markt zal zijn. Hij adviseert overigens ook om dat vaccin niet verplicht te maken.

"Een goed werkend vaccin ontwikkelen, is een proces dat normaal gezien jaren duurt. Dat wordt nu versneld omdat het nodig is. Op dit moment zijn er 23 vaccins in klinische proef, zoals dat heet. Ik ben voorzichtig optimistisch maar ik denk dat het niet voor de eerste zes maanden zal zijn. Niet meer dit jaar dus", zegt Kluge in De Zondag. 

"De tijd tot we een vaccin hebben, moeten we vooral gebruiken om ervoor te zorgen dat er een eerlijke verdeel-sleutel komt. Nu al hebben machtige landen deals afgesloten met bedrijven en de eerste honderden miljoenen dosissen opgekocht. Dát is mijn grote zorg en die van de andere landen. Elke dag kloppen er presidenten en ministers uit Oost-Europa aan mijn deur: ‘En wij dan?’. Terecht. Die mensen maken zich zorgen."

"Er wordt al veel gesproken over een mogelijke verplichting van het vaccin. "Of landen het vaccin moeten verplichten, vind ik een moeilijke vraag. Je moet dat land per land bekijken. Het kan ook dat het virus endemisch wordt – en dus niet langer pandemisch – en dat we een situatie krijgen zoals met de seizoensgriep. Daar sterven jaarlijks ook veel mensen aan, maar minder dan aan corona. Verplichten zou ik dus niet doen, maar wel heel sterk aanraden. Vooral aan oudere mensen, gezondheidswerkers en mensen met hart- en vaatziekten."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Coronavirus  I  vaccin  I  n365