Maandag 3 Augustus 2020 - 18:00   I   Foto: VRT  I   door Redactie

Er werd te laat ingegrepen en de contacttracing werkt niet, Van Ranst: "Anders hadden we dit kunnen vermijden"

Er werd te laat ingegrepen en de contacttracing werkt niet, Van Ranst:

De Morgen pakte vandaag uit met het bericht dat de besmettingen begin juli al in stijgende lijn waren. Toch heeft het nog enkele weken geduurd vooraleer er verstrengde maatregelen kwamen.

"We zijn een beetje tijd verloren met het nemen van de verstrengde maatregelen", geeft viroloog Marc Van Ranst toe op Radio 1. "Ik heb destijds al gewaarschuwd dat het niveau waarop we zaten (zo'n 85 besmettingen per dag, red.) oncomfortabel was. Op een bepaald moment krijg je dan toch die stijging."

Hadden de maatregelen enkele weken vroeger geweest, had dat een groot verschil kunnen maken. "Dan heb je een deftige contacttracing nodig", stelt Van Ranst. "Dan had je dit kunnen vermijden. Rond 14 juli hadden we ongeveer 200 besmettingen. Dat was het moment dat ik ben beginnen praten over een tweede golf."

Meerdere oorzaken

Reizen is niet de enige schuldige voor deze tweede golf. "Dat is één oorzaak, maar het tweede oorzaak is dat het virus hier nooit deftig weg is geweest. We zijn niet laag genoeg gegaan om te spreken van een comfortabele situatie. We moeten de cijfers de volgende keer dieper naar beneden krijgen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus  I  n365