Woensdag 5 Augustus 2020 - 11:26   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

‘Ventilatoren verspreiden druppels verder dan 1 meter, richt nooit rechtstreeks op mensen’

‘Ventilatoren verspreiden druppels verder dan 1 meter, richt nooit rechtstreeks op mensen’

Op de persconferentie van het Crisiscentrum benadrukte viroloog Steven Van Gucht hoe het virus zich verspreid. Hoe we omgaan met airco en ventilatoren is van groot belang.

"Het virus verspreidt zich via druppels en via handen waarmee we in ogen, mond of neus wrijven”, begint Van Gucht. “We kunnen niet uitsluiten dat het virus wordt overgedragen via aerosol, fijne druppeltjes die rondzweven in de lucht."

"We denken dat dit mogelijk is in slecht geventileerde ruimtes waar we met meerdere personen tegelijk verblijven", zegt Van Gucht. "Denk eraan om voortdurend en voldoende te ventileren. Natuurlijke ventilatie werkt het best. Zet ramen en deuren open."

Geen bron van besmetting

"Ventilatoren kunnen grote druppels verder verspreiden dan de klassieke 1 meter", klinkt het nog. "Ze worden het best gebruikt binnen het eigen huishouden en worden het best niet rechtstreeks op mensen gericht."

"Een airconditioningsysteem is geen bron van virusbesmetting, maar het is belangrijk dat het systeem zo ingesteld wordt dat er een deel verse lucht wordt ingeblazen", benadrukt Van Gucht. "Anders wordt dezelfde lucht de kamer ingestuurd en is er geen verdunningseffect van het virus dat mogelijk door de kamer zweeft."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Crisiscentrum  I  airco  I  ventilatie  I  corona