Woensdag 5 Augustus 2020 - 14:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Data-analyst neemt coronagrafiek onder de loep: “De toename is minder drastisch dan hoe Sciensano het voorstelt”

Data-analyst neemt coronagrafiek onder de loep: “De toename is minder drastisch dan hoe Sciensano het voorstelt”

De coronacijfers spreken voor zich: het aantal besmettingen stijgt spectaculair en onvermijdelijk wordt de tweede coronagolf vergeleken met de eerste. Op Facebook nuanceerde data-analyst Yves Van Handenhove de huidige cijfers. De situatie blijkt minder dramatisch dan het lijkt.

"Ik heb even snel de data gedownload en het aantal besmettingen gedeeld door het aantal tests die per dag worden afgenomen”, begint Van Handenhove zijn betoog. “Dan is de 'beruchte' grafiek al een heel ander verhaal. Ja, er is een toename de jongste weken, maar die is minder drastisch dan wat Sciensano en bijgevolg de media voorstellen."

“Deze ligt in overeenkomst met de grafiek van het aantal ziekenhuisopnames”, benadrukt de data-analyst. “Uiteraard zou je ook moeten kijken naar: bij wie wordt er een test afgenomen, zijn deze steekproeven doorheen de tijd met elkaar vergelijkbaar? Maar deze grafiek is al meer waarheidsgetrouw dan de grafiek die enkel een absoluut aantal besmettingen weergeeft en het aantal tests volledig negeert”, deelt hij zijn frustraties.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  corona  I  Yves Van Handenhove  I  Sciensano