Donderdag 6 Augustus 2020 - 07:57   I   Foto: VTM  I   door Redactie

Filmpje van ‘Marc Van Ranst’ zwaar onder vuur: "Dit gaat veel te ver"

Filmpje van ‘Marc Van Ranst’ zwaar onder vuur:

Er komt kritiek op een filmpje van Humo waarin acteur Kevin Janssens in de huid van viroloog Marc Van Ranst kruipt en schiet op barbecueënde Vlaams-nationalisten. Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia ziet geen strafbare feiten, meldt Belga.

Het filmpje neemt de vorm aan van een trailer voor een film over superheld Marc Van Ranst. Die gaat onder meer de coronamaatregelen afdwingen op een barbecue van Vlaams-nationalisten. Hij grijpt daarbij naar de zware middelen en begint te schieten op de aanwezigen.

Het fragment is geïnspireerd op een incident met Kamerlid voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove, die in mei werd betrapt op een barbecue met vrienden terwijl dat volgens de coronamaatregelen niet was toegelaten.

Satire

Van Langenhove is zelf niet opgezet met het filmpje, en ook anderen lieten via sociale media hun ongenoegen blijken. N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt het “veel te ver” gaan. “Door politieke tegenstanders te criminaliseren en ‘voor de grap’ te vermoorden, speelt links met vuur. Strafbaar mogelijks, maar zeker laakbaar”, stelde hij op Twitter.

Gelijkekansencentrum Unia kreeg meldingen binnen over de video, maar ziet geen strafbaar feit. Volgens het centrum gaat het om satire/humor. “Strafbaar (aanzetten tot) betekent dat er een kwaadwillige bedoeling moet zijn (een bijzonder opzet). Dat is hier uiteraard niet aanwezig. Uiteindelijk beslist het parket, maar er moet steeds een bijzonder opzet zijn”, luidt het daar.

Over the top

De redactie van Humo kreeg overigens geen vraag om het filmpje te laten verwijderen. Vincent Loozen, verantwoordelijk voor video bij Humo, blijft er ook achter staan. “Het is satire en absoluut ‘over the top’. Dat is het idee erachter”, zegt hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Humo  I  Marc Van Ranst  I  Vlaams Belang