Vrijdag 7 Augustus 2020 - 18:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht maakt zich zorgen en benadrukt: “Het najaar wordt heel moeilijk”

Steven Van Gucht maakt zich zorgen en benadrukt: “Het najaar wordt heel moeilijk”

Op de persconferentie van het Crisiscentrum benadrukte Steven Van Gucht dat komend najaar en komende winter moeilijk zullen worden. De cijfers lijken nu gestabiliseerd, maar we moeten blijven oppassen, klinkt het.

De grote drama's zoals tijdens de eerste golf zien we voorlopig niet in ziekenhuizen en woon-zorgcentra, zegt Van Gucht. "Dat heeft ermee te maken met dat we beter voorbereid zijn. We zien de ijsberg onder water nu veel beter liggen. Nu is het zaak om te handelen voor de ijsberg boven water komt en schade aanricht. Het virus is immers nog altijd even sterk."

Contactopsporing blijft belangrijk, alsook het testen van mensen die deze tests echt nodig hebben. “België heeft een grote testcapaciteit uitgebouwd. We hebben een capaciteit van ongeveer 30.000 tests per dag."

Veel andere virussen

Veel testen is echter helemaal niet evident. “Er zijn heel veel hordes te nemen. En vooral komend najaar en de winter zullen daarbij moeilijk worden”, aldus Van Gucht. "Er gaan veel andere virussen, zoals griep en verkoudheden, circuleren die moeilijk te onderscheiden gaan zijn van het coronavirus. Daarom gaan we veel meer tests moeten uitvoeren dan we nu doen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Crisiscentrum