Maandag 10 Augustus 2020 - 07:21   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

"Als de cijfers nu nog blijven stijgen, komt er een nieuwe lockdown"

Het aantal besmettingen met het coronavirus moet deze week stabiliseren. Als dat niet gebeurt, dan zullen er nog strengere maatregelen nodig zijn. Dat zeggen viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs in Het Laatste Nieuws. We gaan dan wellicht opnieuw naar een lockdown.

"Als de cijfers volgende week niet stabiliseren, zijn er verstrengingen nodig. Wat die dan moeten zijn, daarover ga ik niet speculeren. Maar veel mogelijkheden zijn er niet meer. Dan kom je algauw uit bij ‘lockdown-achtige’ maatregelen en dat wil niemand", zegt Van Ranst.

"Of het aantal besmettingen blijft toenemen of niet, zullen we tijdens deze cruciale week kunnen vaststellen. Is er sprake van een verdere uitbreiding van de epidemie, moeten er extra maatregelen komen", aldus Molenberghs. “Als de huidige strengere regels niet werken, zullen we opnieuw richting lockdown gaan. Daarvan weten we dat die gewerkt heeft, al heeft het ons wel pijn gedaan."

Molenberghs denkt bij zo'n lockdown dat de winkels eventueel wel open kunnen blijven, net als de scholen. Voor de horeca wordt het minder evident.

TAGS  I  Coronavirus  I  Marc Van Ranst  I  Geert Molenberghs