Dinsdag 11 Augustus 2020 - 07:04   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

‘In Brussel zal een enorme broeihaard van het virus ontstaan en we zullen het pas merken als het veel te laat is”

‘In Brussel zal een enorme broeihaard van het virus ontstaan en we zullen het pas merken als het veel te laat is”

Biostatisticus Geert Molenberghs waarschuwt dat we beter naar alle provinciale coronacijfers apart zouden beginnen kijken, in plaats van enkel naar de nationale cijfers of de cijfers van de meest getroffen gebieden. Deze cijfers vertellen niet het hele verhaal, zo klinkt het.

Dat de daling in Antwerpen goed nieuws is, staat buiten kijf. "Intuïtief zullen we juichen, want het zal de goede kant uitgaan in de meest getroffen provincie Antwerpen én in België in het algemeen”, zegt Molenberghs aan VRT NWS. "En daar zit net het probleem. Alle ogen zijn op de provincie Antwerpen en op de nationale Belgische coronacijfers gericht."

“Maar ondertussen, zonder dat iemand het merkt, is het virus in Brussel zich volop aan het verspreiden”, zegt Molenberghs. “Het is niet te merken in de nationale cijfers, want de daling in Antwerpen is sterker dan de groei in Brussel – voorlopig nog. Er worden in Brussel geen bijkomende maatregelen genomen, maar ondertussen broeit het virus door de straten."

Enorme broeihaard

Molenberghs is dan ook zeer bezorgd over de verspreiding van de epidemie in het Brusselse. “Op een gegeven moment zal de groei in Brussel groter zijn dan de daling in Antwerpen”, weet de professor.

“In Brussel zal er onopgemerkt een enorme broeihaard ontstaan zijn en we zullen het pas merken in de nationale coronacijfers als het veel te laat is. Wanneer de nationale coronacijfers opnieuw zullen stijgen, zal de situatie in Brussel al heel erg uit de hand gelopen zijn", aldus Molenberghs.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Brussel  I  corona  I  Antwerpen  I  VRT