-->

Steven Van Gucht waarschuwt: “We mogen ons nu een aantal dagen aan hoge dodencijfers verwachten”

Steven Van Gucht waarschuwt: “We mogen ons nu een aantal dagen aan hoge dodencijfers verwachten”
Vrijdag 14 Augustus 2020 - 07:58   I   Foto: Photonews   I  

Op twee dagen tijd overleden er plots 20 personen aan het coronavirus. Dat getal ligt heel wat hoger dan de gemiddeldes van de voorbije weken. Volgens Sciensano zit de hittegolf hier deels voor iets tussen.

"We kunnen het natuurlijk niet met zekerheid stellen, maar waarschijnlijk speelt hier toch een combinatie van factoren”, zegt Steven Van Gucht in ‘Het Journaal’. “Enerzijds is er het coronavirus. Oude mensen zijn gevoelig aan dit virus en hebben een hogere kans om te overlijden. Daarbovenop komt dan nog eens die extreme hitte van de voorbije dagen, de verhoogde ozonconcentraties. Dit zijn ook factoren waar oudere mensen zeer gevoelig voor zijn."

De combinatie van die twee heeft er volgens Van Gucht waarschijnlijk voor gezorgd dat de cijfers plots abrupt de hoogte zijn ingegaan. “We gaan dat pas met zekerheid kunnen zeggen binnen enkele dagen wanneer de temperaturen normaliseren”, aldus Van Gucht. “Dan verwachten we ook dat het effect op de overlijdens hopelijk wat gaat afnemen.” Moeten we ons dan nog voor een aantal dagen verwachten aan hoge dodencijfers? “Ik denk dat dat wel mogelijk is, ja", besluit de expert.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Het Journaal