Zaterdag 15 Augustus 2020 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Cathy Berx doet in volle crisis verontrustende uitspraken over premier Sophie Wilmès: "De afstand is groot"

Cathy Berx doet in volle crisis verontrustende uitspraken over premier Sophie Wilmès:

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx haalt fors uit naar de Nationale Veiligheidsraad en premier Sophie Wilmès (MR) in Het Nieuwsblad. Berx laat uitschijnen dat Wilmès weinig voeling heeft met wat er op het terrein gebeurt.

"Je moet weten: pas op vrijdag 24 juli was er een wettelijke basis om als burgemeester of gouverneur aanvullende maatregelen te nemen", legt Berckx uit. "Een dag later hebben Bart De Wever en ik dat gedaan: minder nauwe sociale contacten en extra maatregelen over de mondmaskerplicht."

"We kregen de vraag of we niet te streng waren. En twee dagen later luidde het verdict van de premier dat we al die tijd niets hadden gedaan. Premier Wilmès zwaaide met het communiqué dat Bart De Wever en ik hadden uit­gestuurd en vroeg retorisch: Gaan jullie het daarmee redden? Het loopt uit de hand!”

"De afstand is ook groot", stelt Berckx. "Zo ging de premier er echt van uit dat de thuisisolatie of quarantaine altijd strikt opgevolgd werd. Ik heb haar proberen uit te leggen dat niet alles liep zoals ze dacht dat het liep, dat het brononderzoek en de contactopsporing niet zo vlekkeloos verliepen en er ook nog geen afwegingskader was voor lokale maatregelen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Cathy Berckx  I  Sophie Wilmès