Zaterdag 15 Augustus 2020 - 13:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

België is "een falende staat": "Veel mensen gaan het water tot aan de lippen krijgen"

België is

De coronacrisis is het begin van veertig jaar onheil. Dat vertelde docent internationale politiek aan de VUB Jonathan Holslag op TVL. "Het Westen is dertig jaar voorspoed kwijt", zegt hij.

"Dit is het begin van een aantal decennia onheil. Zo gaat dat in de wereldpolitiek. We gaan terug naar de normale wereld van competitie, van onzekerheid en van nationalisme", zegt Holslag. Hij voorspelt 50 jaar instabiliteit. België is een falende staat in een verzwakt Europa, stelt Holslag.

Bovendien zit onze staatsschuld voor 60 procent in buitenlandse handen. Dat zal ons afhankelijk maken. "Schuld is geen probleem als je die gebruikt om de economie sterker te maken, maar dat doen we helemaal niet. We draaien de geldkraan open. We betalen de lonen van heel veel mensen op de lijst van de publieke sector. Zij gaan dat dan uitgeven op vakantie in Frankrijk. Daardoor wordt het een gigantische financiële leegloop."

Volgens Holslag moeten we de lokale economie steunen. "Als wij verder in dit straatje blijven zitten, gaan nog veel meer mensen het water aan de lippen krijgen. Dit is echt het moment om met zijn allen onze schouders te zetten onder onze lokale economie en onze lokale producenten."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Jonathan Holslag