Regering zonder N-VA is nog de enige mogelijkheid Politiek
Politiek

Regering zonder N-VA is nog de enige mogelijkheid

Regering zonder N-VA is nog de enige mogelijkheid

We zitten nog steeds zonder een federale regering en uitzicht op de vorming ervan is er ook nog niet. Vandaag trekken preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) naar de koning om te laten weten dat ze er de brui aan geven.

Magnette en De Wever wilden een paars-gele regering op de been brengen. Dat is hen echter niet gelukt. Veel alternatieven zijn er nu niet meer.

Een Vivaldi-regering (met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten, en zonder N-VA) is het meest waarschijnlijke alternatief. Het lijkt wel duidelijk dat N-VA niet in een nieuwe federale regering zal zitten, al weet je het natuurlijk nooit.

Alleen is een Vivaldi-regering ook geen evidentie. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is niet bepaald enthousiast om een regering te vormen met de groenen. Lachaert heeft volgens Het Nieuwsblad wel de sleutel in handen.

Kritiek

Welke beslissing hij ook neemt, kritiek zal de voorzitter van Open VLD sowieso krijgen. Ook als hij voor de groenen kiest. "En N-VA-voorzitter De Wever zal niet nalaten om voortdurend zout in die wonde te strooien, mocht Lachaert kiezen voor paars-groen”, zegt een onderhandelaar in de krant.

Populair

Laatste nieuws