-->

Egbert Lachaert gaat voor Vivaldi, met Alexander De Croo als premier?

Egbert Lachaert gaat voor Vivaldi, met Alexander De Croo als premier?
Donderdag 20 Augustus 2020 - 10:30   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Egbert Lachaert gaat gesprekken aanknopen met 'de bubbel van 5': paars-geel dus. Die gesprekken gaan wellicht niet tot veel leiden, want de voorzitter van Open VLD gelooft er zelf niet meer in.

De top van Open VLD heeft al gekozen: paars-groen. Lachaert was helemaal gekant tegen die formule voor de voorzittersverkiezingen binnen de partij. Hij gelooft nu echter zelf niet meer in deze formule, iets wat hij ook al kenbaar heeft gemaakt aan PS-voorzitter Paul Magnette.

Open VLD is bereid om te regeren zonder N-VA. Daar bestaat nu binnen de partij een vrij grote consensus over. De gesprekken die nu nog plaatsvinden, zijn voor de schijn. Als de Liberalen klaar zijn voor Vivaldi, iets wat de groenen ook zien zitten, dan zal PS wellicht N-VA weer loslaten.

De liberalen, groenen en socialisten hebben wel nog een extra partner nodig voor Vivaldi. Dat moet dan CD&V of cdh worden. De kans lijkt groot dat CD&V dit wordt. Open VLD zal niet in een regering willen gaan zitten, met N-VA, Vlaams Belang en dan ook nog eens CD&V in de oppositie.

Premier De Croo?

Wie wordt dan de premier in een Vivaldi-coalitie? Nu die coalitie wel kansen op slagen heeft, wordt daar ook al flink over gespeculeerd. Mogelijk kan dat Paul Magnette zijn of krijgt Open VLD die eer? Alexander De Croo liet al eens doorschemeren 'Gert Late Night' dat hij het zeker niet slechter zou doen dan huidig premier Sophie Wilmès. Aan ambities dus geen gebrek.

TAGS  I  Alexander De Croo  I  Egbert Lachaert