Rol van expertengroep GEES is uitgespeeld, Erika Vlieghe: “Op deze manier houden we het niet vol” Royalty
Royalty

Rol van expertengroep GEES is uitgespeeld, Erika Vlieghe: “Op deze manier houden we het niet vol”

Rol van expertengroep GEES is uitgespeeld, Erika Vlieghe: “Op deze manier houden we het niet vol”

Maandenlang gaven 10 experts tijdens de coronacrisis wetenschappelijk advies voor de Nationale Veiligheidsraad. Hun rol lijkt voorlopig uitgespeeld en een nieuwe adviesraad moet het leven worden ingeroepen. Deze zal bovenal aandacht moeten hebben voor mentaal welzijn en sociaal contact.

"Ons oorspronkelijk mandaat was om de exitstrategie te begeleiden, maar er is nu geen sprake meer van een pure exit”, verklaart Vlieghe in Het Laatste Nieuws. “We leven in een systeem waarbij we het ene moment de regels wat versoepelen en het andere weer wat verstrengen. Daarnaast voelen we ook de nood aan andere expertise en zijn er enkele leden die om beroepsmatige redenen niet meer verder kunnen doen."

“Met die drie redenen hebben we enkele weken geleden aan de premier gevraagd: kunnen we alsjeblieft de GEES hervormen, want op deze manier houden we het niet meer vol.” Volgens Vlieghe moet de nieuwe adviesraad enerzijds precieze antwoorden geven op specifieke vragen en anderzijds een antwoord proberen vinden op de vraag: waar willen we op lange termijn naartoe met de maatschappij? “Daarom moeten we meer nadenken over enkele deelsaspecten en op die vlakken extra expertise halen”, besluit de virologe.

Populair

Laatste nieuws