Eind deze week hertelling coronadoden: “100-tal overlijdens verkeerd geklasseerd” Royalty
Royalty

Eind deze week hertelling coronadoden: “100-tal overlijdens verkeerd geklasseerd”

Eind deze week hertelling coronadoden: “100-tal overlijdens verkeerd geklasseerd”

Sciensano gaat het dodencijfer van de coronacrisis einde deze week bijstellen. Door nieuwe en preciezere cijfers uit de Vlaamse woonzorgcentra zouden we op minder doden uitkomen, zo zegt Steven Van Gucht op Radio 1.

"Het gaat inderdaad om een correctie van oude gegevens. In het begin van de uitbraak, in maart en april, zijn er heel wat overlijdens uit de woonzorgcentra gemeld, maar daar waren heel weinig details over bekend”, vertelt Van Gucht. “We kenden de leeftijd niet en we kenden het geslacht niet. Het systeem was dus nog niet geoptimaliseerd voor dit soort van surveillance."

Het gaat hier in totaal over 2.600 overlijdens in de Vlaamse woonzorgcentra. “Ondertussen is er een grote inhaalbeweging geweest”, verzekert Van Gucht. "Intussen hebben we al die gegevens verzameld en waarschijnlijk zijn ongeveer 112 overlijdens verkeerd geklasseerd, het gaat dan om een andere doodsoorzaak of om dubbele tellingen." De ‘vermoedelijke’ Covid-overlijdens, blijven wel in de statistieken staan.

Weinig uitbraken

Op een totaal van om en bij de 10.000 overlijdens maakt dit natuurlijk niet zo heel veel verschil in de statistieken. "De grootteorde blijft hetzelfde. We zijn heel hard getroffen in de eerste golf, en dat verandert zeker niet", geeft Van Gucht toe. "Er kon heel wat beter in de woonzorgcentra, maar er is de afgelopen tijd heel veel voorbereid voor een tweede golf of voor komende winter. Er zijn nu relatief weinig uitbraken in vergelijking met de eerste golf."

Populair

Laatste nieuws