Emotionele Erik Van Looy verbijt zijn tranen: “Het gevecht van een enorm geestige mens is gestreden” Buitenland
Buitenland

Emotionele Erik Van Looy verbijt zijn tranen: “Het gevecht van een enorm geestige mens is gestreden”

Emotionele Erik Van Looy verbijt zijn tranen: “Het gevecht van een enorm geestige mens is gestreden”

Maandag overleed regisseur Robbe De Hert op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van suikerziekte. Hij werd de peetvader van de Vlaamse cinema genoemd.

Volgens Erik Van Looy zijn alle succesvolle Vlaamse regisseurs schatplichtig aan De Hert. “Hij streed op het moment dat er voor de Vlaamse film moest gestreden worden”, zegt Erik in ‘VTM Nieuws’. “Er was niet genoeg geld, er werden niet genoeg films gemaakt, er waren niet genoeg regisseurs… En hij streed toen om dat allemaal mogelijk te maken. Nu worden er wel meer en betere films gemaakt en dat hebben we allemaal aan zijn strijd te danken."

“Hij was een enorm geestige mens met heel veel humor”, weet Erik. “Die handdoek alleen al, dat was humor, hè. Hij vond dat hij snel vuil werd, en dan had hij een handdoek bij om zich proper te maken."

Emotioneel

Vorige week nam Erik afscheid van zijn vriend. “Dat was heel mooi. Je zag een vechter, maar het gevecht was gestreden. Het lichaam was op”, klinkt het emotioneel. “Sorry, ik word een beetje emotioneel”, aldus Erik, terwijl hij zijn tranen verbijt. “Deze man heeft tien levens geleid, het is alleen jammer dat hij er niet nog tien meer heeft kunnen leiden, want dat verdiende hij wel."

Populair

Laatste nieuws