-->

Zorgen om bewoners woonzorgcentra: “Ook al is een uitbraak mogelijk, bezoekregeling mag nooit meer zo streng zijn”

Zorgen om bewoners woonzorgcentra: “Ook al is een uitbraak mogelijk, bezoekregeling mag nooit meer zo streng zijn”
Donderdag 27 Augustus 2020 - 12:00   I   Foto: Photonews   I  

Er zijn nog steeds heel wat woonzorgcentra die weinig bezoek toelaten. De Vlaamse overheid is van plan een onderzoek op poten te zetten waarom. Jos Aben, directeur van Zorgbedrijf Ouderenzorg in Genk, deed in een open brief een oproep tot zijn collega’s om meer bezoek toe te laten.

"De hele regelgeving in de woonzorgcentra staat in een negatief daglicht”, zegt Aben op Radio 2. “Sommige woonzorgcentra hebben heel strenge regels. De logische en gemakkelijke oplossing is om snel bezoek te beperken wanneer nodig. Maar we moeten er slim mee omgaan. Je kan niet het ene probleem uitsluiten om dan een ander te creëren. Het sociale welzijn van de bewoner wordt aangetast."

“We hebben tijdens de lockdown gezien dat de gezondheid van heel wat bewoners fel achteruit ging”, vertelt Aben. “De dag dat het bezoek dan weer mocht en ze hun familie weer mochten zien, leefden die mensen weer helemaal op. Daarom hebben we beslist om de bezoekregeling nooit meer zo streng te maken."

Nieuwe thuis

“We weten dat een nieuwe uitbraak in het woonzorgcentrum mogelijk is”, beseft Aben. “Als dat gebeurt, zullen we ook enkel maatregelen nemen in de woongroep waar het gebeurt. We hebben ook een aparte woongroep voor eventuele besmette bewoners. Zo kunnen andere bewoners het dagdagelijkse leven verder zetten."

“Een woonzorgcentrum moet een nieuwe thuis zijn voor de bewoners”, vindt de directeur van het Genks woonzorgcentrum. “En thuis heb je ook inspraak in wat er gebeurt. Daarom proberen we telkens in overleg te gaan met de bewoners. Als je de bewoners én bezoekers verplicht om een mondmasker te dragen, kan je de veiligheid garanderen. Zo maak je hen ook mee verantwoordelijk voor het goede verloop van de bezoekregeling."

TAGS  I  woonzorgcentra  I  corona  I  Genk  I  regels