Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt: “Vooral zij zijn de mensen met wie we het virus uitwisselen” Royalty
Royalty

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt: “Vooral zij zijn de mensen met wie we het virus uitwisselen”

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt: “Vooral zij zijn de mensen met wie we het virus uitwisselen”

“We moeten het concept van de sociale bubbels herbekijken” vertelde premier Sophie Wilmès aan de RTBF. Expertengroep Celeval kreeg van haar de opdracht om een nieuw concept uit te werken.

Viroloog Steven Van Gucht vindt dat een goed idee. Het basisprincipe moet wel steeds gerespecteerd worden. “We moeten ervoor zorgen dat we het aantal mensen met wie we dicht contact hebben zo klein mogelijk houden. Want dat zijn de mensen met wie we het virus kunnen uitwisselen."

“Het zijn de mensen met wie we samen eten en drinken en met wie we bij wijze van spreken speeksel uitwisselen. Dat zijn de mensen die we kunnen besmetten, dus die kring houden we best zo klein mogelijk. Dat is in België vertaald onder de vorm van ‘de bubbel’, met daar dan een bepaald getal opgeplakt."

Flexibel

Alleen is dat getal voor veel mensen niet toepasbaar, wat tot frustraties leidt. “Het is te benepen, en te klein. Ik denk dat we op termijn naar een systeem moeten gaan waar iets meer flexibiliteit inzit, zodat mensen de bubbel wat kleiner of ruimer kunnen maken in functie van de omstandigheden. Maar zonder natuurlijk de risico’s te veel te gaan vergroten."

Het systeem van juli ziet Van Gucht liever niet terugkeren. Dat vond hij te los. “Dat liet een groot netwerk van contacten toe. Dan zie je dat het virus daarvan profiteert en dat de cijfers snel de hoogte kunnen ingaan."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws