VRT-journalist Björn Soenens pikt verregaande kritiek niet: “Ik doe gewoon mijn verdomde werk” Buitenland
Buitenland

VRT-journalist Björn Soenens pikt verregaande kritiek niet: “Ik doe gewoon mijn verdomde werk”

VRT-journalist Björn Soenens pikt verregaande kritiek niet: “Ik doe gewoon mijn verdomde werk”

Björn Soenens, Amrikacorrespondent van de VRT, heeft genoeg van de haarberichten die nu al jaren krijgt. Hem wordt verweten ‘Trumphater’ en een ‘linkse klootzak’ te zijn. Hij doet zijn verhaal in een erg lang bericht op Facebook.

"Ik werk al bijna 29 jaar bij VRT NWS. Maar wat ik de laatste jaren zie en hoor heb ik eerder in mijn lange loopbaan nooit meegemaakt”, begint Soenens in een boodschap op Facebook. “De haat en het ongenoegen bezwaren me, het doet pijn het te ervaren. Het gaat eigenlijk niet eens over mij. Maar het lijkt niet voorbij te gaan."

“De basis voor journalistiek is het vertrouwen in de journalist. Journalistiek is een vak: een rijke variatie aan bronnen raadplegen, spreken, interviewen. Heel veel lezen, en checken, en nog eens checken. Wetenschap, ratio, verstand gebruiken. En daarna een deftige bijdrage in de ether brengen, op radio, op tv, online, in een boek. Dat is mijn vak."

Linkse klootzak

Volgens Soenens begon de kritiek de spuigaten uit te lopen toen hij Amerikacorrespondent werd. “’Je bent een Trumphater’, kreeg en krijg ik al vier jaar geregeld horen en te lezen. ‘Je bent een linkse klootzak, een marxist, een stalinist’, kreeg ik te horen en te lezen. ‘Je liegt er op los’, kreeg ik van Vlaamse Trumpfans toegeslingerd."

“Wat is er toch de laatste jaren gebeurd met de onwrikbare feiten, de ontegensprekelijke cijfers en waarheden?”, vraagt Soenens zich af. “Waarom worden zoveel mensen ongelukkig van de waarheid? Waarom worden ze boos als ik zeg dat Trump liegt? Is dat subjectief? Niet neutraal?” Waarna hij een aantal feiten over Donald Trump uit de doeken doet.

Amerikahater

“‘Je bent een echte Amerikahater, en het wordt tijd dat je luxeleventje in Amerika met ons belastinggeld eindigt’, mailen sommigen mij”, laat de journalist weten. “Ik leid geen luxeleventje. Ik woon in een bescheiden flat met mijn vrouw, er is zelfs geen geld voor een kantoor. Ik werk vooral hard, net omdat ik het een grote morele verantwoordelijkheid vind om te werken met belastinggeld van u allen. Daarom maak ik gemiddeld veertig tot vijftig bijdrages voor radio en tv en online per maand. Ik ben geen luie correspondent."

“Ben ik een Amerikahater omdat ik het vaak lamentabele lot toon van talloos veel Amerikanen, een lot dat niet spoort met het beeld dat door de president wordt opgehangen van het land? Ben ik een Amerikahater en een communist omdat ik in reportages wijs op de onvoorstelbaar grote kloof tussen arm en rijk in de VS?"

Basisvertrouwen

“Ben ik een Trumphater als ik zeg dat de president de coronacrisis onder de mat veegt en geen empathie toont met de 180.000 doden en de zeer vele zieke Covid19-patiënten? Lieg ik als ik zeg dat er een recessie heerst? Ik denk dat ik enkel mijn verdomde werk doe. Zo goed mogelijk, zo plichtsbewust mogelijk, zoals ik ook ben opgevoed."

“Voor alle zenders van haatberichten, denk gerust wat dieper na, lees wat meer, en vertrouw wat meer op uw correspondent. Niet vanuit een blind geloof, maar vanuit een basisvertrouwen in oprecht vakmanschap. Ik beloof in mijn werk de grootst mogelijke nuance, de breedste context, en onweerlegbare feiten."

Populair

Laatste nieuws