-->

Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum spelt ouders van leerlingen de les: “Dit kan echt niet”

Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum spelt ouders van leerlingen de les: “Dit kan echt niet”
Woensdag 2 September 2020 - 12:30   I   Foto: Photonews   I  

Nu de scholen hun deuren weer hebben geopend, is het extra belangrijk om de coronamaatregelen te respecteren. Dat was de boodschap die het Nationaal Crisiscentrum meegaf op de persconferentie woensdagvoormiddag.

"De eerste schooldag is altijd spannend, maar nu was helemaal het geval”, opende Stevens de persconferentie. “Gisteren was namelijk al een grote test, nadat er de afgelopen weken door schooldirecties en leerkrachten al veel voorzorgsmaatregelen werden genomen om de terugkeer naar school in alle veiligheid te laten verlopen. Het is verheugend om vast te stellen dat het schoolbegin goed is verlopen."

“Niet enkel de schooldirecties nemen hun verantwoordelijkheid. Ook de leerlingen zullen hun gedrag moeten aanpassen. In het secundair onderwijs moeten alle leerlingen bijvoorbeeld steeds een mondmasker dragen tijdens de les. We beseffen dat dat niet leuk is, maar we zijn ervan overtuigd dat dat snel een gezonde gewoonte zal worden."

Gezellig praten

“Op voorwaarde dat we het masker op een correcte manier dragen. Dit wil zeggen: zowel mond als neus bedekken”, benadrukt Stevens.  “Want we zien nu in het straatbeeld te vaak dat enkel de mond of enkel de neus bedekt is. Of dat het masker ergens hangt te bengelen. Uiteraard heeft dat geen enkel effect. Het is ook belangrijk dat er voldoende aandacht is voor een hygiënisch gebruik. Voorzie voldoende maskers, gebruik een plastic zakje om het in te bewaren, en was gebruikte maskers goed."

Stevens deed ook een oproep naar de ouders toe. “Ook het gedrag rond de scholen moet aangepast worden, met name net voor en net na de schooldag als het druk is. Draag een mondmasker als je je kind komt brengen of afhalen. Houd voldoende afstand, en vermijd samenscholingen: even gezellig staan praten kan niet.” Ook leerlingen die zelfstandig naar school gaan, moeten zich aanpassen: “Een mondmaskers dragen op het openbaar vervoer is verplicht."

TAGS  I  Yves Stevens  I  Nationaal Crisiscentrum  I  persconferentie  I  mondmaskers  I  school