Donderdag 3 September 2020 - 18:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Moeten cafés onmiddellijk weer sluiten? "Dit gaat mis"

Moeten cafés onmiddellijk weer sluiten?

Jeroen van der Hilst, infectioloog van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt trekt aan de alarmbel. "De overheid legt ons heel wat coronamaatregelen op, wat goed is, maar sommige maatregelen zijn niet effectief en zijn niet wetenschappelijk onderbouwd", zegt de professor aan TVL.

Zo is volgens Van der Hilst het niet effectief om een mondmasker in de openlucht te dragen. Anderzijds pleit hij voor strengere maatregelen tijdens indoorevenementen.

"Het grootste deel van de maatregelen is zeer zinvol en mensen moeten er zich zeker aan houden", zegt Van der Hilst. "We hebben iets achter de rug gehad wat onbeschrijfelijk is geweest. Ik denk dat het nu verstandig is dat we ons focussen op maatregelen waar we zeker van weten dat ze effectief zijn. Maatregelen die daar dan bij komen die niet effectief zijn, ondermijnen het draagvlak."

Buiten

Mondmaskers dragen in openlucht heeft volgens Van der Hilst geen enkele zin. "Ik denk dat daar toch voldoende evidentie is dat de verspreiding van Covid-19 vooral binnen plaatsvindt. Buiten kun je zelfs met veel mensen bij elkaar komen, zonder dat er grote problemen ontstaan."

"De verspreiding vindt binnen plaats, waar veel mensen bij elkaar zijn. Ook ruimtes die slecht geventileerd zijn. Ook als mensen door elkaar kunnen lopen. Dat is dé omstandigheid waar je corona kan oplopen en dat mag nog steeds. Je mag nog steeds op dit moment naar het café. Je mag ook een trouwfeest vieren. Dat zien we dan ook dat het misgaat", aldus Van der Hilst.

TAGS  I  Café  I  Jeroen van der Hilst  I  coronavirus