Pierre Van Damme zet de puntjes op de i: “Mensen moeten dat maar eens beginnen te beseffen” Royalty
Royalty

Pierre Van Damme zet de puntjes op de i: “Mensen moeten dat maar eens beginnen te beseffen”

Pierre Van Damme zet de puntjes op de i: “Mensen moeten dat maar eens beginnen te beseffen”

26 Procent van de wereldbevolking zegt 'neen' tegen een coronavaccin. Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft toe dat hij dat een probleem vindt.

"De mensen worden een beetje ongerust op basis van wat er in de pers verschijnt, over de snelheid waarmee vaccins ontwikkeld worden”, zegt Van Damme op Radio 2. “De mensen zijn bang dat zo'n vaccin minder veilig zal zijn. Het is logisch dat men snel een vaccin wil ontwikkelen. We willen natuurlijk zo snel mogelijk een normaal leven leiden. Iedereen rekent op die vaccins."

"Anderzijds moet men beseffen dat die vaccins ontwikkeld worden volgens de richtlijnen waarmee andere geneesmiddelen ook gemaakt worden”, aldus Van Damme. “Eerst zijn er proeven op dieren, daarna kijkt men naar de veiligheid en het stimuleren van een immuunsysteem."

Egocentrisch

“Tijdens fase drie wordt er getest op de doeltreffendheid van de vaccins”, vervolgt de epidemioloog. “Daar zijn een aantal bedrijven nu mee gestart. Dat betekent dat we alle stappen volgen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een vaccin. Het gaat zo snel omdat de onderzoekscentra hun normale werk opzij hebben gezet en alles vervangen door Covid-19-activiteiten. Zo kunnen we wat sneller schakelen, maar daarom niet minder veilig werken."

Een groot deel van de Belgische 'nee' stemmers, zo'n 18 procent, geeft aan dat ze niet genoeg risico lopen op corona. "Dat hangt er van af hoe strikt deze mensen de maatregelen volgen. Ik vind dat een egocentrische redenering", aldus Van Damme. "Het is belangrijk dat we ons zoveel mogelijk laten beschermen tegen het virus, zodat we kunnen streven naar groepsbescherming of groepsimmuniteit. Dat vraagt natuurlijk solidariteit of een deelname van zoveel mogelijk mensen."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws