Grote farmabedrijven komen naar buiten met zeldzame mededeling: “Alleen dan komt er een vaccin op de markt” Buitenland
Buitenland

Grote farmabedrijven komen naar buiten met zeldzame mededeling: “Alleen dan komt er een vaccin op de markt”

Grote farmabedrijven komen naar buiten met zeldzame mededeling: “Alleen dan komt er een vaccin op de markt”

De zoektocht naar coronavaccin lijkt veel weg te hebben van een wereldwijde competitie. Topbestuurders van negen grote Amerikaans en Europese ondernemingen stellen in een open brief dat een vaccin alleen op de markt gebracht zal worden wanneer dit veilig en effectief blijkt in grote klinische onderzoeken.

Het document is bedoeld om de perceptie tegen te gaan dat er gezondheidsrisico’s worden genomen om maar zo snel mogelijk een coronavaccin op de markt te kunnen brengen. Het vertrouwen van het grote publiek is noodzakelijk omdat een groot deel van de mensen het middel zal moeten gebruiken om het effectief te maken.

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde vorige maand ambtenaren van de voedsel- en medicijnenwaakhond FDA ervan testen van coronavaccins te vertragen. Zijn opmerking kwam er nadat een topfunctionaris van de FDA had gezegd dat hij zijn ontslag indient als de regering een vaccin goedkeurt voordat is bewezen dat het effectief is. Zelf beweert Trump dat er al een vaccin klaar kan zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Resultaten

De ontwikkeling van een vaccin kost normaal gesproken jaren maar wordt in het geval van het coronavirus enorm versneld. Koplopers onder de medicijnmakers verwachten tegen het einde van het jaar vroege resultaten te boeken. Pfizer heeft bijvoorbeeld laten weten dat het in oktober cruciale testresultaten verwacht. Pfizers vestiging in Puurs is uitgekozen als een van de vier productiecentra voor het mogelijk Covid-19-vaccin van het bedrijf.

Naast Pfizer onderschrijven onder meer de bedrijven AstraZeneca, Johnson & Johnson en Sanofi de open brief. Het is zeldzaam dat concurrerende ondernemingen met zo’n gezamenlijk statement naar buiten treden.

Populair

Laatste nieuws