Proeven veelbelovend coronavaccin stopgezet: “Als dat het geval is, is dat een serieus probleem” Royalty
Royalty

Proeven veelbelovend coronavaccin stopgezet: “Als dat het geval is, is dat een serieus probleem”

Proeven veelbelovend coronavaccin stopgezet: “Als dat het geval is, is dat een serieus probleem”

Het Britse farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford onderbreken de vergevorderde proeven van een veelbelovend coronavaccin. Deze beslissing werd genomen omdat het vaccin mogelijk ongewenste bijeffecten heeft veroorzaakt bij een proefpersoon.

"Dat is eigenlijk een standaardprocedure”, zegt viroloog Johan Neyts aan VRT NWS. “Het kan zijn dat er bij die 30.000 proefpersonen toevallig iemand zit die een probleem ontwikkelt. Dat kan los staan van het vaccin, maar je kan het risico niet nemen."

Neyts legt uit hoe het nu verder moet. "Het DSMB, het data and safety monitoring board, bekijkt dit nu en spit de zaak uit. Dan zal er geconcludeerd worden of de bijwerkingen te wijten zijn aan het vaccin en of dat dan ernstig genoeg is om te stoppen of niet."

Voor de vuilbak

“Het zijn uiteindelijk de regulatoire overheden die beslissen of de studie verdergezet wordt of niet. Stel dat de bijwerking heel ernstig is en toe te schrijven is aan het vaccin, kan dat eventueel wel een probleem zijn”, aldus Neyts. “Hypothetisch gezien kan het zijn dat de studie dan stopgezet wordt en dan is alles voor de vuilbak."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws