Donderdag 10 September 2020 - 10:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Slecht nieuws voor de horecazaken: “Dit is niet de beste keuze”

Slecht nieuws voor de horecazaken: “Dit is niet de beste keuze”

Om hun voorjaar goed te maken wil de horecasector de komende winter vooral beroep doen op winterterrassen, terrassen opgewarmd door elektrische terrasverwarmers. Net die toestellen zijn al jaren een doorn in het oog van milieubewegingen.

"We hebben alle begrip voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt” zegt beleidsmedewerker energie bij Bond Beter LeefmilieuBenjamin Clarysse op Radio 1. Hij vindt het dan ook een goede zaak dat de terrassen vergroot zouden worden, en langer mogen openblijven.

“Maar zo’n terrasverwarming is geen ecologische oplossing: gewoon de buitenlucht gaan verwarmen is voor het klimaat niet de beste keuze." Wat zijn dan de alternatieven? “Dat gaat om simpele dingen zoals een dekentje geven aan de mensen die buiten zitten, of verwarmde kussens” zegt Clarysse.

Uitdaging

“Een terras met 4 gasverwarmers die 8 uur aanstaan, komt overeen met een autorit van 350 kilometer. Maar de totale hoeveelheid fossiele brandstoffen die we gebruiken voor de verwarming van gebouwen, is vele malen groter. We moeten vooral kijken hoe we dat gaan aanpakken” zegt Clarysse. “Hoe gaan we weg van fossiele brandstoffen en hoe schakelen we over op hernieuwbare warmte via een warmtepomp of warmtenetten? Daar ligt de grote uitdaging voor ons."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Horeca  I  terras  I  winter