Jean-Marie Dedecker neemt geen blad voor de mond: “Het gebeurt overal, maar wordt verzwegen” Royalty
Royalty

Jean-Marie Dedecker neemt geen blad voor de mond: “Het gebeurt overal, maar wordt verzwegen”

Jean-Marie Dedecker neemt geen blad voor de mond: “Het gebeurt overal, maar wordt verzwegen”

Nadat het incident van Jozef Chovanec bekend raakte, stond ons land een aantal dagen in rep en roer. Ook in Middelkerke kregen ze de afgelopen maanden al eens te maken met dergelijke gevallen waarbij arrestanten onhandelbaar zijn.

Jean Marie Dedecker heeft zulke incidenten al drie keer meegemaakt sinds zijn burgemeesterschap. “Het gebeurt geregeld en ook in andere politiekorpsen, maar er wordt vooral over gezwegen”, zegt hij in Knack. “Bijvoorbeeld op het overleg met de kustburgemeesters wordt daar niet over gesproken."

Een geval-Chovanec werd nipt vermeden toen een amokmaker eind augustus mensen aanvalt. “Mijn mensen zijn niet met vijf of zes boven op de arrestant gaan zitten, en bovendien hebben ze de techniek van de Nederlandse politie toegepast”, aldus Dedecker. “Ik wist niet dat ze dat deden."

Geen instructies

“Toen de korpschef mij vertelde dat we ook een arrestant zoals in Charleroi hadden, heb ik gevraagd hoe ze het precies hebben aangepakt”, vervolgt de burgemeester. “Wel, volgens die Nederlandse instructies die mijn korpschef op eigen initiatief in het politiegebouw heeft uitgehangen. De Belgische federale politie hééft gewoon geen instructies om met arrestanten met EDS (Excited Delirium Syndrome, nvdr.) om te gaan. Het zit ook niet in de politieopleidingen."

Populair

Laatste nieuws