Theo Francken begrijpt er niets meer van: “Hoe krijg je zoiets nog verkocht in Vlaanderen?” Politiek
Politiek

Theo Francken begrijpt er niets meer van: “Hoe krijg je zoiets nog verkocht in Vlaanderen?”

Theo Francken begrijpt er niets meer van: “Hoe krijg je zoiets nog verkocht in Vlaanderen?”

Theo Francken (N-VA) is nog steeds een van de populairste politici van Vlaanderen en behoort ook tot de grootste politieke partij. Hij had het vanuit democratisch oogpunt dan ook niet abnormaal gevonden dat hij in de regering had gezeten. Dat zegt hij in ‘De Afspraak’.

"Dat is nu niet het geval en daar kan men wel bepaalde vragen bij stellen”, zegt Francken. “Maar er is de grondwettelijke filosofie – ze zullen wel een meerderheid vinden waarschijnlijk om een regering te vormen – en er is ook de politieke filosofie, en dat is natuurlijk een andere gedachtegang."

“Je moet weten dat Bart De Wever en ik samen nu al maanden meer stemmen hebben dan heel die regering die nu al anderhalf jaar bestuurt samengeteld", aldus het N-VA-kopstuk. "Is dat ongrondwettelijk? Nee. Maar om dat verkocht te krijgen in Vlaanderen, met mensen die amper een handvol stemmen halen, zoals mevrouw Wilmès, bijvoorbeeld, amper 16.000 stemmen… Dat is niet evident."

Logisch

"Daarom bestaat er net zoiets als democratie en verkiezingen", oppert Francken. "Het is toch logisch dat de echte zwaargewichten, de mensen met veel stemmen, de macht mee uitmaken. Het gebrek aan democratische legitimiteit in Vlaanderen is volgens mij een zeer groot probleem en zal tijdens de verkiezingen in 2024 wel tot wat leiden."

Populair

Laatste nieuws