Sociale bubbel verdwijnt, dit wordt het nieuwe systeem: "Op deze manier kan je ook eens andere mensen zien" Royalty
Royalty

Sociale bubbel verdwijnt, dit wordt het nieuwe systeem: "Op deze manier kan je ook eens andere mensen zien"

Sociale bubbel verdwijnt, dit wordt het nieuwe systeem: "Op deze manier kan je ook eens andere mensen zien"

De sociale bubbel van vijf gaat op de schop. Er is nu sprake van het contactbudget. Biostatisticus Geert Molenberghs legt aan VRT NWS uit wat dat zal inhouden.

"Het is het voorstel van nogal wat experten, maar eigenlijk niet anders dan de bubbel van vijf, het contact beperken", vertelt Molenberghs. "Want te veel sociaal contact, legt de loper uit voor het virus, dus we moeten dat beperken."

"De Britten doen dat door maximaal zes mensen uit te nodigen, ze noemen dat daar de “safe six”. We moeten zoeken naar haalbare manieren die we kunnen volhouden zodat we sociaal contact kunnen blijven hebben, maar binnen bepaalde limieten van een budget dat we best niet overschrijden."

Wisselen

Je zal dus moeten gaan kijken dat je op weekbasis niet te veel mensen ziet. Anders moet je even je contacten verminderen. Dat nieuwe systeem moet zo snel mogelijk worden uitgerold door de Nationale Veiligheidsraad.

"Het huidige systeem is te stijf en past niet voor iedereen even goed. Maar als we met iedereen afspreken dat we onze contacten moeten beperken en dat kan voor iedereen op een verschillende manier, uitgelegd met goede voorbeelden, kan het misschien wel werken. Met flexibiliteit zodat je niet enkele weken vasthangt aan diezelfde personen, hoe graag je ze ook ziet. Je kan dan eens wisselen."

Populair

Laatste nieuws