Dinsdag 15 September 2020 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Huisartsen kunnen het niet meer aan en trekken aan de alarmbel: “Het wordt alleen maar erger”

Huisartsen kunnen het niet meer aan en trekken aan de alarmbel: “Het wordt alleen maar erger”

Domus Medica, de vereniging van huisartsen, roept op om een deel van het testen op corona uit te besteden. Huisartsenpraktijken kunnen de vraag niet meer bijhouden, zo klinkt het.

"Net als ziekenhuizen hebben ook huisartsenpraktijken een maximumcapaciteit", legde Van Giel uit in 'Terzake'. "Het is zeer druk, het water staat ons aan de lippen. We kunnen het nu amper aan en het zal alleen maar erger worden de komende weken."

Domus Medica stelt voor om een deel van het testen uit te besteden. "Als je merkt dat huisartsen het niet meer aankunnen, moet je het systeem in vraag durven te stellen. Ik verwacht geen wonderoplossing, maar men moet kijken wat mogelijk is. Een aantal patiënten dat nu naar de huisarts gaat, kan ook worden opgevangen via andere systemen."

Niet goed

"Er zijn veel verschillende soorten berichten over de cijfers. Wetenschappers spreken elkaar ook tegen. Dat is niet goed", benadrukt Van Giel. "De bevolking heeft een draagvlak nodig en duidelijkheid."

"De huisartsen zijn de eerste lijn. Uit de eerste golf hebben we geleerd dat die vooroploopt. We mogen dus niet op onze lauweren rusten. De capaciteit van de huisartsen heeft een maximum en als de eerste lijn kapseist, kapseist de tweede lijn mee."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Domus Medica  I  corona  I  test  I  huisarts