Dinsdag 15 September 2020 - 16:00   I   Foto: ATV  I   door Redactie

Pierre Van Damme maakt zich grote zorgen: “Ook zij worden nu al blootgesteld aan het virus”

Pierre Van Damme maakt zich grote zorgen: “Ook zij worden nu al blootgesteld aan het virus”

Epidemioloog Pierre Van Damme was dinsdagmiddag te gast in het ‘VTM Nieuws’. Daar maakte hij duidelijk dat de stijging van de coronacijfers zorgwekkend is.

"Het gaat zeker niet de goede kant uit en dat is niet om te dramatiseren”, benadrukt Van Damme. “We komen tenslotte van 85 besmettingen gemiddeld per dag eind juni – en dat vonden we toen al een beetje veel om de zaak onder controle te krijgen. In augustus gingen we naar 500, 600 infecties per dag. Toen zeiden we: oké als we dat nu kunnen bewaken, dan proberen we op een goede manier 1 september te halen en de scholen te openen. Dat is dan ook gebeurd."

“Maar nu zitten we boven de 1.000. Dat is al van vrijdag zo en we weten dat dit waarschijnlijk al vijf dagen op rij zo is", aldus Van Damme. "Ondertussen gaan ook de sportstadia weer open en hebben we heel wat evenementen die starten, dus dat gaat het niet vergemakkelijken om deze infectie in te dijken."

Niet houdbaar

Van Damme vergelijkt de huidige trend met die van maart en april. “We voelen heel duidelijk dat die eerste lijn aan het kraken is", klinkt het. "De huisartsen zeggen nu dat het niet meer houdbaar is. Het begint in kleine sportclubs, dat gaat dan eventueel naar de ouders of misschien naar de grootouders."

"We zien nu het cijfer van de hospitalisaties toenemen. De mensen die op intensieve liggen zijn mensen van 40, 50 jaar. De mensen die op de Covid-afdelingen liggen, zijn mensen van 60, 70 jaar oud. Die generatie begint nu dus blootgesteld te worden aan het virus. Dat is even verontrustend, want we hebben dan én die eerste lijn, én de ziekenhuizen die moeten kunnen volgen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  VTM