Woensdag 16 September 2020 - 19:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Grote bezorgdheid om coronacijfers: “Dan pas komt de échte grote stijging eraan”

Grote bezorgdheid om coronacijfers: “Dan pas komt de échte grote stijging eraan”

"Aan het huidige tempo, verdubbelt het aantal nieuwe besmettingen om de 12 dagen," dat zei viroloog Steven van Gucht woensdagvoormiddag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Ook biostatisticus Niels Hens van de UHasselt ziet dat de cijfers het potentieel hebben om totaal de verkeerde kant uit te gaan.

Volgens Hens moeten de cijfers allemaal samen bekeken en dan geïnterpreteerd worden. “Maar we hebben eigenlijk nog altijd te weinig informatie om er een goed oordeel over te kunnen vellen en doelgerichte maatregelen te kunnen nemen", zei hij daarover op Radio 1. "Men probeert hard te werken om dit op te lossen, maar het is een beetje verbijsterend om in de 21ste eeuw na zo veel maanden te weinig informatie te krijgen."

"Dit heeft het potentieel om echt wel de verkeerde kant uit te gaan", zegt Hens, die een exponentiële groei vreest. "In het begin stijgen de cijfers met mondjesmaat, maar op een bepaald moment gaat het echt wel versnellen en komt er een grote stijging”, waarschuwt Hens nog.

"Als we niet het idee krijgen dat dit heel ernstig is, wat velen nu denken, omdat de ziekenhuisopnames beperkt blijven, gaan we er lakser mee om. Maar willen we het voorkomen of willen we het eerst vaststellen en dan pas ons gedrag aanpassen?"

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Niels Hens  I  corona  I  cijfers  I  Steven Van Gucht  I  Crisiscentrum