-->

Pedro Facon wordt eerste coronacommissaris, premier De Croo is duidelijk: “Dit wordt zijn taak”

Pedro Facon wordt eerste coronacommissaris, premier De Croo is duidelijk: “Dit wordt zijn taak”
Dinsdag 6 Oktober 2020 - 19:30   I   Foto: Photonews   I  

Pedro Facon, een topman bij de FOD Volksgezondheid, wordt de nieuwe coronacommissaris in ons land. Facon wordt aangesteld voor een periode van twaalf maanden.

De coronacommissaris is een nieuwe functie, in het leven geroepen in het regeerakkoord van de regering-De Croo. In die hoedanigheid zal Facon, samen met een inter- en multidisciplinair wetenschappelijk comité dat mogelijk wordt aangevuld met buitenlandse wetenschappers en een team van projectbeheerders, instaan voor de coördinatie van het gezondheidsbeleid van de federale overheid en dat van de deelstaten. Facon wordt bijgestaan door adjunct-coronacommissaris Carole Schirvel.

Facon moet "de olie in de machine zijn om de zaken goed te laten verlopen", aldus premier De Croo. Naast coördinatie zal de coronacommissaris in eerste instantie ook de langverwachte kleurenbarometer moeten operationaliseren. Adviesgroep Celeval heeft de kleurcodes en de drempels bepaald, maar Facon moet nu de sectorale protocollen aanpassen en integreren in de barometer, zodat bij elke fase van de epidemie meteen duidelijk is welke specifiek maatregelen gelden in de verschillende sectoren.

De 39-jarige Facon is sinds 2017 directeur-generaal bij de FOD Volksgezondheid. Zijn mandaat loopt voor een periode van twaalf maanden en is telkens met zes maanden verlengbaar.

TAGS  I  Pedro Facon  I  Alexander De Croo  I  corona  I  FOD  I  Volksgezondheid  I  commissaris